Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

22-11-2010

Meer belastingvrij schenken aan uw kinderen

Meer belastingvrij schenken aan uw kinderen

Bent u in de gelegenheid uw kinderen tussen 18 en 35 jaar dit jaar eenmalig een groot bedrag te schenken? De schenking kan tot € 50.000 belastingvrij blijven, als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Hoe zit dit?

Normaal geldt een jaarlijkse vrijstelling van € 5.000 voor schenkingen aan kinderen. Daarnaast geldt een eenmalige vrijstelling voor schenkingen aan kinderen tussen 18 en 35 jaar van € 24.000. Vanaf 2010 kan deze eenmalige verhoogde vrijstelling nog eens met € 26.000 worden verhoogd. Het kind moet het bedrag (dus tot maximaal € 50.000) wel gebruiken voor de aankoop van een eigen woning of voor het volgen van een dure studie of opleiding. En de schenking moet zijn vastgelegd door de notaris. Onlangs werd bekend dat deze ruime vrijstelling – met terugwerkende kracht tot 1 januari 2010 – ook van toepassing is als het geschonken bedrag wordt gebruikt om de eigenwoningschuld af te lossen, of wordt gebruikt voor verbetering of onderhoud van de eigen woning.

Voorbeeld
Stel, een kind (29 jaar) woont in zijn eigen woning die hij wil opknappen. Hij krijgt daarvoor van zijn ouders een schenking van € 50.000 waarmee hij de kosten voor onderhoud en verbetering van zijn eigen woning betaalt. Dit bedrag is in dat geval vrijgesteld van schenkbelasting. Op die vrijstelling moet dan een beroep worden gedaan in de aangifte schenkbelasting. Schenkt een ouder meer dan het vrijgestelde bedrag? Dan is alleen het meerdere belast.
Vraag uw belastingadviseur naar alle mogelijkheden en voorwaarden.

Send this to a friend