Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

24-04-2012

LED verlichting en de Energie-investeringsaftrek (EIA)

LED verlichting en de Energie-investeringsaftrek (EIA)

Fiscale aspecten omtrent de aanschaf van LED-verlichting
De Energie-investeringsaftrek (EIA)

Indien u als ondernemer investeert in energiebesparende technieken of duurzame energie  – zoals LED-verlichting van LedNed –  kunt u wellicht gebruik maken van de energie investeringsaftrek.
De aanschaf van LED-verlichting pakt dan dubbel voordelig uit: naast de besparing op uw energiekosten betaalt u tevens minder inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Om in aanmerking te komen voor deze aantrekkelijke  fiscale faciliteit dient u aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • U bent in Nederland belastingplichtig voor inkomsten- of vennootschapsbelasting;
  • Recentelijk (tot 3 maanden terug) heeft u een energie-investering gedaan van minimaal €450 in één bedrijfsmiddel en minimaal €2300 voor het gehele kalenderjaar dat voldoet aan de eisen van de Energielijst van het jaar waarin u investeert.

De LED-verlichtingssystemen van LedNed  voldoen aan de eisen die staan op de Energielijst 2012.
In 2012 kunt u daardoor met de EIA faciliteit 41,5% van de investeringskosten extra aftrekken van de fiscale winst. De volgende investeringskosten komen o.a.  in aanmerking voor de EIA; Aanschafkosten, voortbrengingskosten, kosten van aanpassingen aan bestaande bedrijfsmiddelen en kosten voor energieadvies.

Rekenvoorbeeld van de fiscale gevolgen van de Energie-investeringsaftrek.
Stel dat uw fiscale winst in 2012 € 500.000 bedraagt. U doet voor € 300.000 nieuwe energie-investeringen d.m.v. de aanschaf van LED-verlichting van LedNed. De EIA bedraagt dan 41,5% van      € 300.000, dat is € 124.500. De fiscale winst wordt nu € 375.500 (€ 500.000 – € 124.500). Zonder EIA betaalt u € 115.000 vennootschapsbelasting. Met EIA betaalt u slechts € 83.875 belasting. Uw directe fiscale voordeel bedraagt € 31.125. Het netto EIA-voordeel is daarmee maar liefst 10%.

Begeleiding bij de Energie-investeringsaftrek?
Indien u meer wilt weten over de fiscale aspecten van de Energie-investeringsaftrek en begeleiding zoekt bij de aanvraag hiervan, kunt u contact op nemen met één van onze adviseurs.
Zij zullen u verder op weg helpen bij de aanvraag van de EIA via het eLoket van het Agentschap NL.
Dit agentschap is de uitvoeringsorganisatie van de Nederlandse Rijksoverheid als het gaat om duurzaamheid, innovatie en internationaal ondernemen.

Send this to a friend