Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

07-11-2011

Klopt uw rechtsvorm nog?

Klopt uw rechtsvorm nog?

Ongeveer een derde deel van de ondernemers overweegt een verandering van rechtsvorm

Een derde van alle ondernemers vraagt zich wel eens af of hij nog wel de juiste rechtsvorm heeft. Een derde van hen denkt ook daadwerkelijk binnen 3 jaar te veranderen van rechtsvorm. Belangrijkste reden hiervoor zijn toenemende juridische risico’s en het willen afdekken daarvan, bijvoorbeeld door een eenmanszaak of vof om te zetten in een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Dit blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel.

Bepalende elementen bij de overweging van ene bepaalde rechtsvorm zijn belastingdruk en aansprakelijkheid.

Belastingdruk
Zo weinig mogelijk belasting betalen is voor startende ondernemers de belangrijkste drijfveer om te kiezen voor een bepaalde rechtsvorm voor hun bedrijf.

Aansprakelijkheid
Beperking van de aansprakelijkheid wordt als tweede genoemd. Voor bedrijven met 20 – 49 werknemers is dit zelfs de belangrijkste verklaring voor hun rechtsvormkeuze. Veel van deze ondernemers hebben vanwege toegenomen risico’s gekozen voor een bv, in plaats van eenmanszaak of vof.

Flex bv
Het wetsvoorstel flexibilisering bv recht en de komst van de flex bv lijken op dit moment geen grote invloed te hebben op de plannen van ondernemers. De meeste ondernemers lijken onvoldoende bekend met de inhoud van de plannen voor de flex bv.

KvK Wet-en-Regeldag
Ondernemers krijgen in 2012 te maken met een aantal belangrijke (fiscale) wetswijzigingen.  De Kamer van Koophandel organiseert op 29 november a.s. op 13 locaties in het land Wet-en-Regeldagen. Voor meer informatie: www.kvk.nl/wetenregeldag.

Bron: Accountancynieuws

Send this to a friend