Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

22-03-2011

Jaarverslag Alpe d’Huzes

Jaarverslag Alpe d’Huzes

Jaarverslag Alpe d’HuZes en geldbesteding
Of: hoe organiseer je zonder kosten Nederlands grootste inzamelingsactie?
2010 was weer een recordjaar voor Alpe d’HuZes. Voor de vijfde keer een succesvolle actie, met weer meer deelnemers en meer geld. Opnieuw werd er een recordbedrag opgehaald, ditmaal van zo’n 12 miljoen euro! Daarmee werd ook een nieuwe mijlpaal bereikt: Alpe d’HuZes heeft andere grote acties achter zich gelaten en is nu Nederlands grootste jaarlijks terugkerende inzamelingsactie. Dat is best iets om trots op te zijn. Temeer daar Alpe d’HuZes alle donaties voor meer dan 100% doorgeeft aan het goede doel. Dat doet geen enkele andere organisatie ons na.
Alles is na te lezen in ons jaarverslag, dat –uiteraard kosteloos– dankzij de inzet van BDO werd opgesteld en door Deloitte is goedgekeurd. Want we willen natuurlijk ook graag melden wat er met het gedoneerde geld is gebeurd en in de toekomst nog gaat gebeuren.

Meer weten over de financiën van Alpe d’HuZes?
Uiteraard is Alpe d’HuZes heel open over haar financiële huishouding. Dat zijn we verplicht naar alle kanjers, sponsors en supporters die zich een jaar lang voor ons inzetten en ons steunen. De groei van het evenement en de steeds grotere zichtbaarheid (Alpe d’HuZes was in 2010 na Serious Request de bekendste inzamelingsactie van Nederland) vergroten bij de organisatie alleen maar de behoefte om zo helder mogelijk duidelijk te maken wat er gebeurt met de donaties. Vandaar dat we blij zijn met dit heldere jaarverslag. Een citaat:

“Als gevolg van haar stringente financiële beleid, het genereren van aanvullende opbrengsten en niet te vergeten de onbezoldigde inzet van alle vrijwilligers, is de Stichting ook in 2010 haar belofte nagekomen om de ontvangen sponsorbijdragen en donaties voor tenminste 100% af te dragen aan KWF Kankerbestrijding. In de periode sinds de oprichting van Stichting Alpe d’HuZes in 2006 tot en met 31 oktober 2010 heeft de Stichting voor een totaalbedrag van € 21,76 miljoen aan sponsorbijdragen en donaties ontvangen. In genoemde periode is een totaalbedrag ad € 22,45 miljoen afgedragen aan KWF Kankerbestrijding, ofwel ruim 103% van de sponsorbedragen en donaties.”

Geldbesteding
Waar gaat al dat geld naar toe? Alpe d’HuZes heeft de afgelopen jaren een aantal belangrijke initiatieven in gang gezet. Het kankerrevalidatieprogramma A-CaRe is het bekendste voorbeeld, naast de leerstoel ‘Leven met Kanker’ aan de Amsterdamse VU. Hier is Irma Verdonck de hoogleraar. Voor deze leerstoel zijn inmiddels 8 projecten gestart. Alpe d’HuZes heeft al € 3,5 miljoen toegezegd voor in totaal 8 onder­zoeks­projecten. Voor een tweede serie projecten die gaat starten in 2011 en 2012 is € 3 miljoen gereserveerd.

Daarnaast is er sinds 2010 de nieuwe leerstoel ‘Kanker en voeding’, met Ellen Kampman als hoogleraar. Deze leerstoel is ook in lijn met onze missie ‘Goed, Gelukkig en Gezond leven met Kanker’. Deze leerstoel is gevestigd aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen de Wageningen Universiteit en de VU Amsterdam. De leerstoel en het onderzoek richt zich op voeding tijdens en na kanker.

Alpe d´HuZes heeft op dit moment 4 miljoen gereserveerd voor projecten in het kader van het programma Kanker en Voeding.Verder wordt er geïnvesteerd in onder andere sneldiagnose, waarbij patiënten veel sneller dan nu het geval is uitsluitsel krijgen over of en welke vorm van kanker ze hebben. Hieraan nemen in eerste instantie drie ziekenhuizen deel: het Nederlands Kanker Instituut/AVL, Het Radboud MC en het UMC Utrecht. Het programma wordt geleid door professor Bert Kersten van Nyenrode.

Verder zal Alpe d’HuZes geld besteden aan nieuwe initiatieven zoals de Bas Mulder Award voor jonge onderzoekers en staan er nog een aantal onderzoeken op stapel, die zoals alle aanvragen worden getoetst door de Wetenschappelijke raad van KWF Kankerbesteding.
Kijk voor meer informatie op onze pagina Geldbesteding.

  Opgesteld: 21 maart 2011

Send this to a friend