Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

25-04-2012

Investeer in duurzame energie!

Investeer in duurzame energie!

Onlangs heeft u van ons kunnen vernemen dat ons kantoor een aantal duurzame investeringen heeft gedaan waardoor wij reeds CO2 neutraal te werk gaan.

Deze investeringen zijn niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee.

Naast de energiebesparing die de investeringen opleveren is er namelijk een lucratieve fiscale faciliteit ingesteld: De Energie Investeringsaftrek (EIA). Graag lichten wij toe wat deze aftrek faciliteit inhoudt en hoe u daar gebruik van kunt maken.

De werking van de Energie Investeringsaftrek
Het doel van de Energie Investeringsaftrek (EIA) is het stimuleren van investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in duurzame energie. De regeling is bedoeld voor ondernemers die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen.

De EIA is een fiscale aftrekregeling. De regeling biedt direct financieel voordeel aan ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Behalve de afschrijving is van de investering (aanschaf- en voortbrengingskosten) van deze bedrijfsmiddelen 41,5% extra aftrekbaar van de fiscale winst.

Kom ik in aanmerking voor de Energie Investeringsaftrek?
U komt in aanmerking voor de EIA als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U bent in Nederland belastingplichtig voor inkomsten- of vennootschapsbelasting en voor eigen rekening te ondernemen;
  • Er is recent (tot maximaal drie maanden terug) een energie-investering gedaan in een bedrijfsmiddel dat voldoet aan de eisen van de Energielijst van het jaar waarin u investeert;
  • Het bedrag aan energie-investeringen is minimaal € 2.300 per kalenderjaar en één bedrijfsmiddel kost minimaal €450;
  • U kunt de benodigde vergunningen voor de investeringen tonen.

Hoeveel levert de Energie Investeringsaftrek op? Een rekenvoorbeeld.
Stel dat uw fiscale winst in 2012 € 500.000 bedraagt. U doet voor € 300.000 nieuwe energie-investeringen d.m.v. de aanschaf van LED-verlichting van LedNed. De EIA bedraagt dan 41,5% van € 300.000, dat is € 124.500. De fiscale winst wordt nu € 375.500 (€ 500.000 – € 124.500). Zonder EIA betaalt u € 115.000 vennootschapsbelasting. Met EIA betaalt u slechts € 83.875 belasting. Uw directe fiscale voordeel bedraagt € 31.125. Het netto EIA-voordeel is daarmee maar liefst 10%.

Hoe maak ik gebruik van de regeling?
Voor investeringen vanaf 2012 moet u binnen 3 maanden na de investering een digitale melding doen bij het Agentschap NL eLoket.

De energie-investeringsaftrek moet vervolgens worden aangegeven in uw aangifte. Bij de behandeling van uw aangifte beslist de Belastingdienst over de EIA.

Voor meer informatie: http://www.agentschapnl.nl/eia
 

Send this to a friend