Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

30-05-2012

Informatieverplichtingen

Informatieverplichtingen

De nieuwe informatieverplichting
Vorige week namen we al een overzicht op van de mogelijkheid van het opleggen van 2 verschillende boetes voor dezelfde overtreding, vandaag nog een andere optie waardoor er 2 vormen van boetes kunnen ontstaan. Sinds 1 januari 2012 bent u verplicht in sommige gevallen uit uzelf de Belastingdienst te informeren over onjuistheden die voor de belastingheffing van belang zijn. Wie deze nieuwe informatieverplichting niet nakomt, riskeert een boete van maximaal 100% van de belasting die de fiscus door deze nalatigheid dreigde mis te lopen. 

De nieuwe informatieverplichting geldt onder meer bij de verklaring geen privégebruik van de auto van de zaak, de nieuwe verklaring uitsluitend zakelijk gebruik van de bestelauto en de suppletieaangifte voor de omzetbelasting. Zo is de werkgever sinds kort wettelijk verplicht de Belastingdienst te informeren voordat zijn werknemer de auto of bestelauto privé gaat gebruiken.

Twee boetes
Let er hierbij op dat het niet-nakomen van een informatie­verplichting een afzonderlijk beboetbaar feit is. Stel dat een werkgever opzettelijk verzwijgt dat zijn werknemer privékilometers rijdt met de auto van de zaak waarvoor een verklaring geen privégebruik is opgesteld. De werkgever verwerkt het privégebruik evenmin in de aangifte loonheffingen. In dat geval kan hij naast de boete bij de naheffingsaanslag (tegelijkertijd) ook een boete krijgen voor het niet naleven van de informatieplicht. Als de Belastingdienst inderdaad een boete wil opleggen, moet hij dat in beginsel doen binnen vijf jaar na afloop van het desbetreffende kalenderjaar.

Send this to a friend