Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

14-10-2012

Inbreng BV en faciliteiten

Inbreng BV en faciliteiten

Stakingsaftrek én MKB-winstvrijstelling bij inbreng in BV
Als een ib-onderneming met terugwerkende kracht tot 1 januari van een jaar wordt ingebracht in een bv, mag de ondernemer in dat jaar toch de MKB-winstvrijstelling toepassen. Ondanks dat er dat jaar geen ondernemerschap is. Dit oordeelde de vaste adviseur van de Hoge Raad, de advocaat-generaal. 

De advocaat-generaal boog zich in juni 2012 over de volgende zaak. Vader en zoon dreven een onderneming in de vorm van een vof. In maart 2007
tekenden zij een intentieverklaring om hun onderneming in een bv in te brengen. De oprichting van de bv was in mei 2007 een feit, maar de ‘voorovereenkomst’ werkte terug tot 1 januari 2007. De resultaten van de onderneming kwamen daarom met terugwerkende kracht tot 1 januari 2007 voor rekening en risico van de bv.

Overdrachtswinst
Vader en zoon rekenden de overdrachtswinst toe aan 2007 en pasten hierop de stakingsaftrek en de MKB-winstvrijstelling toe. De inspecteur vond toepassing van de stakingsaftrek geen probleem, maar was het niet eens met toepassing van de MKB-winstvrijstelling. Er was volgens hem niet voldaan aan de eis van ondernemerschap. De rechtbank stelde de inspecteur in het gelijk.

Advies
De zaak werd vervolgens voorgelegd aan de adviseur van de Hoge Raad. Hij gaf aan dat als men de tekst van de MKB-winstvrijstelling letterlijk leest er inderdaad geen recht bestaat op de vrijstelling. Maar de ondernemerschapseis die voor de MKB-winstvrijstelling wordt gebruikt, is dezelfde als de ondernemerschapseis voor de stakingsaftrek. En over toepassing van de stakingsaftrek doet niemand moeilijk. Volgens de advocaat-generaal mochten vader en zoon in het jaar van inbreng de stakingsaftrek en de MKB-winstvrijstelling toepassen. Het is nog afwachten of de hoogste belastingrechter dit advies volgt.

 

 

Send this to a friend