Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

31-10-2012

IBAN en planning

IBAN en planning

Bereid u voor op de komst van IBAN

In de loop van de komende jaren moet iedereen gebruik maken van IBAN als rekeningnummer. Dit geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven. Hoewel de overgang pas op 1 februari 2014 verplicht is, is het toch raadzaam niet te lang te wachten met de voorbereidingen.

IBAN is de afkorting voor International Bank Account Number. Dit is het huidige rekeningnummer voorafgegaan door een
landcode, controlegetal, letters die de bank aanduiden en één of meer nullen. In Nederland bestaat IBAN uit 18 posities, een stuk meer dan de huidige rekeningnummers. Na 1 februari 2014 betaalt iedereen in Europa op dezelfde manier, namelijk met IBAN als rekeningnummer en met betaalmiddelen die zowel voor binnenlandse als voor grensoverschrijdende eurobetalingen te gebruiken zijn. 

Voorbereiding
Om over te gaan op IBAN zal de ondernemer een aantal voorbereidende stappen moeten zetten. Zo moet bijvoorbeeld de administratie en de software voor de boekhouding klaar zijn om met IBAN te werken en moet ook al het drukwerk waarop rekeningnummers staan vermeld in de loop van de tijd worden aangepast. Op dit moment beschikt iedereen al over een IBAN. Dit kunt u bijvoorbeeld vinden bij het internetbankieren. De ondernemer kan zijn medewerkers, klanten en leveranciers dus al op de hoogte brengen van zijn IBAN en van het moment waarop hij overgaat. Hij kan ook al bij zijn relaties navraag doen op hun IBAN. De banken bieden tot de overgangsdatum een service waarbij zij grote bestanden rekeningnummers in één keer kunnen overzetten naar IBAN.

Op www.overopiban.nl leest u meer informatie over dit onderwerp.

Send this to a friend