Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

11-06-2013

Hypotheekrenteaftrek moet sneller beperkt worden

Hypotheekrenteaftrek moet sneller beperkt worden

De Europese Commissie wil dat Nederland de hypotheekrenteaftrek geheel of gedeeltelijk afschaft. De commissie waarschuwt hierbij voor de hoge huizenprijzen, die tevens het gevolg zijn van de van hypotheekrenteaftrek.

Woonakkoord

De Europese Commissie is kritisch over het Woonakkoord, dat Minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst heeft gesloten. De commissie heeft in haar evaluatie over het Nederlands beleid aangegeven dat de stappen in de goede richting gezet worden, maar de hervormingen zeer langzaam verlopen. De Commissie vindt dat Nederland meer vaart moet zetten achter de hervormingen.

Starters

De commissie is van mening dat de bestaande hypotheken te veel ontzien worden met de afbouw van de maximale renteaftrek naar 38% in 28 jaar. Daarentegen is het voor starters erg moeilijk om een huis te kopen. Met de inkomensafhankelijke huurverhoging van 4% per jaar worden mensen met hogere inkomens bijna niet aangezet tot verhuizing. Volgens de Commissie moeten de huren voor hogere inkomens verhoogd worden.

Van de jongere woningeigenaren heeft 10 procent alleen een aflossingsvrije hypotheek, van de 60-plussers is dit 43 procent. De verplichting sinds 1 januari om bij nieuwe hypotheken minimaal volgens een annuïtair schema af te lossen, zorgt voor een tweedeling op de woningmarkt.

60-plussers

60-plussers met een hypotheek in 2012 hebben veel vaker dan jongere huiseigenaren een aflossingsvrije hypotheek. Ruim eenderde van de woningeigenaren van 60 jaar en ouder heeft geen hypotheek meer op de woning, aldus het CBS.

Herstel van de woningmarkt

Het kabinet en de Kamer zijn niet van plan om aan het Woonakkoord te sleutelen. Minister Blok is namelijk van mening dat door middel van het Woonakkoord er een balans is beriekt tussen de hervormingen en stabiliteit op de woningmarkt. Opnieuw ingrijpen is schadelijk voor het herstel van de woningmarkt. Door een snelle beperking van de hypotheekrenteaftrek zouden alleen maar meer huishoudens in financiële problemen komen, aldus CDA-Kamerlid Raymond Knops. De opmerking van de commissie ziet hij als een ‘permanente waarschuwing’ voor de hoge particuliere schuld.

Bijzonder hoogleraar woningmarkt Johan Conijn is van mening dat een hoger tempo bij de hervormingen het herstel van de koopmarkt naar achteren duwt. Hij begrijpt de wens van de commissie om meer tempo te maken, maar is van mening dat het beter is om daar twee jaar mee te wachten. Volgens hem zijn door de prijsdaling en de verlaging van de overdrachtsbelasting, woningen nu beter betaalbaar voor starters dan in 2008.

EU-sancties

Regeringsleiders moeten de adviezen in juni goedkeuren. Als een land een aanbeveling niet uitvoert, kan de Commissie uiteindelijk met sancties komen.
Zo'n 30% van de Nederlanders vindt dat de hypotheekrenteaftrek afgeschaft moet worden. In 2010 was dit nog 23%.was.

Send this to a friend