Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

09-11-2010

Hypotheekrente aftrek weer op de tocht

Hypotheekrente aftrek weer op de tocht

Helft Senaat wil hypotheekrenteaftrek herzien

Zeven partijen in de Eerste Kamer willen dat het kabinet volgend jaar komt met een geheel nieuwe visie op de woningmarkt en daarbij ook uitgaat van een beperking van de hypotheekrenteaftrek.
De zeven partijen die daarover dinsdag een motie indienden vertegenwoordigen 37 van de 75 zetels in de Senaat. De regeringspartijen CDA en VVD (samen 35 zetels) zijn tegen.

Of de motie, die door staatssecretaris Frans Weekers van Financiën is ontraden, het volgende week dinsdag bij de stemmingen haalt, is nu afhankelijk van Eerste Kamerlid Henk ten Hoeve van de Onafhankelijke Senaatsfractie.

Voorstanders
De motie werd dinsdag in het debat over de miljoenennota van afgelopen Prinsjesdag ingediend door de ChristenUnie, met steun van de PvdA, de SP, GroenLinks, D66, de PvdD en de fractie-Yildirim.

Tegenstanders
De regeringspartijen VVD en CDA waren fel tegen, maar zij missen in de Eerste Kamer de PVV om hun aan een meerderheid te helpen. Ook de hulp van de SGP is dan nog niet voldoende.

De ene zetel van de Onafhankelijke Senaatsfractie, een samenwerkingsverband van een aantal regionale partijen, maakt volgende week bij de stemming het verschil. Senator Ten Hoeve was dinsdag bij het debat niet aanwezig.

Motie
De motie vraagt het kabinet om voor eind volgend jaar te komen met een ”integrale herziene visie op de woningmarkt van zowel koop- als huurwoningen”.
In die visie moet wat de indieners betreft ook worden gekeken naar mogelijkheden om de hypotheekrenteaftrek te beperken.
Het kabinet is daar fel op tegen en wil juist rust op de woningmarkt en niet tornen aan de hypotheekrenteaftrek. In de Tweede Kamer heeft het kabinet steun van een meerderheid voor dat standpunt.

Send this to a friend