Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

14-01-2010

Huis op naam kind onderuit.

Huis op naam kind onderuit.

Een fikse tegenvaller wacht duizenden Nederlanders. Het gaat om kinderen die het huis van hun ouders op hun naam hebben staan en hierdoor denken erfbelasting te besparen. Sinds 1 januari van dit jaar is die fiscale truc echter niet meer mogelijk.

Volgens notarissen is dat slechte nieuws nog niet of nauwelijks doorgedrongen. ‘Terwijl de kinderen vaak tienduizenden euro’s duurder uit zijn als hun ouders nu overlijden’.

Rekenvoorbeeld
Veel ouders hebben in het verleden hun huis op naam van hun kinderen gezet. Wel legden ze dan vast dat ze tot hun dood in hun huis konden blijven.

‘Deze constructie leverde een groot fiscaal voordeel op als de ouders overleden. De kinderen hoefden slechts met de fiscus af te rekenen over de prijs die zij destijds betaalden, bijvoorbeeld 100.000 euro. Maar vanaf 1 januari geldt de waarde van het huis op moment van overlijden. Die kan zomaar zijn gestegen tot vier ton. In dit voorbeeld loopt de erfbelasting op van 9800 naar 64.400 euro’.

‘Schandalig’
Aniel Autar van Kooijman Lambert Notarissen vindt het dan ook schandalig dat er geen overgangsregeling is getroffen. ‘Het gaat om een constructie die jaren door de Belastingdienst is goedgekeurd. Bovendien hebben deze mensen destijds wél overdrachtsbelasting betaald.’

Het ministerie van Financiën is echter onverbiddelijk en is van mening dat er slechts een ongelijke situatie is rechtgezet. ‘Deze groep wordt vanaf nu gelijk behandeld met gezinnen waar het huis niet op naam van de kinderen staat.’ De Vereniging Eigen Huis is het met de lezing van het ministerie eens: ‘Het voordeel is nu verdwenen. Een echt nadeel is er dus niet.’

Send this to a friend