Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

03-05-2011

Hof leert Juf tellen

Hof leert Juf tellen

In een uitsrpaak van 15 maart 2011 geeft het hof Leeuwarden nadere uitleg hoe het urencriterium moet worden uitgelegd voor de zelfstandigenaftrek. 

In deze zaak wordt een huiswerkbegeleider nader onderwezen dat in een telling niet alles telt.

Bij huiswerkbegeleiding aan huis tellen niet alle openingsuren onderneming mee voor urencriterium
Belanghebbende (X) start in 2005 een onderneming waarbij zij jongeren met leer- en gedragsproblemen thuis ontvangt om hen huiswerkbegeleiding te geven. De openingstijden van de onderneming zijn van 12.30 uur tot en met 18.00 uur. In 2005 schrijft belanghebbende elf facturen uit en declareert in totaal 139 uren. De totale gedeclareerde omzet bedraagt € 2.874. In haar IB-aangifte 2005 claimt belanghebbende de zelfstandigenaftrek. De inspecteur stelt dat belanghebbende geen recht op de zelfstandigenaftrek heeft, omdat ze niet aan het urencriterium heeft voldaan.

Hof Leeuwarden oordeelt dat niet alle openingsuren van de onderneming meetellen voor het urencriterium. Gezien het geringe aantal cliënten en het feit dat de cliënten thuis worden ontvangen, acht het hof het daadwerkelijk aantal gedeclareerde uren een betere maatstaf om vast te stellen hoeveel tijd belanghebbende aan haar onderneming heeft besteed. Vervolgens overweegt het hof dat de schatting door belanghebbende van het aantal uren te globaal is en dat belanghebbende niet aannemelijk heeft gemaakt dat ze aan het urencriterium heeft voldaan. Het gelijk is aan de inspecteur.
 
Send this to a friend