Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Willemijn Houter

11-06-2017

Hoeveel inkomstenbelasting betaalt een zzp’er?

Een door het CBS uitgevoerde analyse van de belastingaangiften van zzp’ers over 2014 geeft aan dat bijna vier op de tien zelfstandigen geen inkomstenbelasting betaalt. Dit komt door vele aftrekposten. Uw financieel adviseur kan u hier alles over vertellen!

Bij wie het ondernemerschap het enige of belangrijkste inkomen was, hoefden er 314.000 van de 849.000 zzp’ers geen belasting af te dragen. Zo leiden bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling ertoe dat de eerste € 24.000 aan verdiensten belastingvrij zijn. In vergelijking is dit bijna vier keer zoveel als wat een werknemer belastingvrij kan verdienen.

Critici zijn bang dat de groei van het aantal zelfstandigen in Nederland de solidariteit in het sociale stelsel kan ondermijnen. Zzp’ers hebben wel recht op AOW maar betalen daar minder aan mee door de aftrekposten. Volgens een hoogleraar fiscale economie wordt het principe dat mensen met gelijke draagkracht ook een gelijk bedrag aan belasting moeten betalen scheef getrokken.

Vragen? Schroom niet en neem contact met ons op!

Engelse versie: How much income tax does a sole trader pay?

Send this to a friend