Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

06-10-2010

Het spaarloon valt vrij

Het spaarloon valt vrij

De demissionaire minister van Financiën heeft op verzoek van de Tweede Kamer bewerkstelligd dat werknemers het opgebouwde spaarloon belastingvrij kunnen opnemen. 

Op 15 september 2010 is het spaarloon dat is opgebouwd in de jaren 2006 tot en met 2009 vrijgegeven. Dit betekent dat werknemers eerder over hun geblokkeerde spaarloon mogen beschikken als zij dat willen. Normaal gesproken mag spaarloon gedurende ten minste vier jaar niet ter beschikking komen van de werknemer, door het voorstel van de minister verheffen tot wet vervalt de wettelijke blokkeringverplichting voor spaarloon dat op de bank vaststaat. Het spaarloon uit de periode 2006 tot en met 2009 kan dan onbelast worden opgenomen. De minister heeft dit voorstel destijds ingediend, omdat hij hoopte dat werknemers het vrijgekomen geld zullen uitgeven en dit een impuls aan de economie zal geven. Eerder gaf hij nog aan dat het effect op de consumptie en de economische groei waarschijnlijk beperkt is, toch gaat de minister nu overstag. 

Keuze
Of het spaarloon ook echt zal worden gedeblokkeerd is een zaak tussen de uitvoerder van een spaarloonregeling en de individuele werknemer. Als een werknemer over het spaarloon kan beschikken, kan hij de vrijstelling voor box 3 die geldt in de inkomstenbelasting niet meer toepassen. Deze vrijstelling geldt namelijk alleen voor geblokkeerd spaarloon. Hierdoor zou het kunnen dat vermogensrendementsheffing moet worden betaald over het spaar(loon)tegoed als het spaar(loon)tegoed bijvoorbeeld op een (internet)spaarrekening wordt gezet. Als partijen zich echter aan het contract houden en het spaarloon gewoon op een geblokkeerde rekening blijft staan, blijft de vrijstelling wel van toepassing.

Send this to a friend