Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

06-01-2014

Geen btw-aftrek voor boot van DGA

Geen btw-aftrek voor boot van DGA

De door bedrijven betaalde btw, kan meestal worden afgetrokken. Dit kan natuurlijk niet onbeperkt. In sommige gevallen bestaat er geen recht op btw-aftrek voor zaken die gekocht zijn op de naam van de BV maar bestemd zijn voor de DGA.

Als de DGA degene is die de zaken koopt, kan de btw niet worden aftrokken door de factuur naar het bedrijf te sturen.

In de volgende casus werd dit toch geprobeerd:
‘De DGA had opdracht tot de bouw van een boot gegeven aan een jachtwerf. Daarbij werd zijn oude boot ingeruild. De nieuwe boot werd in het Kadaster geschreven op naam van de DGA in privé. De Jachtwerf had de facturen verstuurd aan de BV en die trok de btw af. Dit ging een tijd goed maar uiteindelijk accepteerde de fiscus deze btw-aftrek niet. Hof Arnhem besliste in 2012 in deze zaak dat niet de BV maar de DGA de opdrachtgever was aan de jachtwerf. Hierdoor bestond er geen recht op btw-aftrek. De stelling van de DGA was dat hij de economische eigendom na het verstrekken van de opdracht had overgedragen aan de BV, dit mocht niet baten. Dat de DGA verweerde dat zijn buurman wel een boot via een BV had gekocht, hielp ook niet. De afgetrokken btw moest worden terugbetaald, aldus het Hof. De Hoge Raad volgde dit oordeel zonder nadere toelichting.”

Het kan zo zijn dat de buurman inderdaad wel btw-aftrek heeft gekregen voor een boot die via een BV is gekocht. In dat geval moet dan echter als een paal boven water hebben gestaan dat de bv de afnemer van de boot is geweest.

Send this to a friend