Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

24-04-2011

Gebruikelijk loon gold zowel in holding- als werk-bv

Gebruikelijk loon gold zowel in holding- als werk-bv

De hoogte van het loon van de directeur-grootaandeelhouder (dga) is een regelmatige terugkerende discussie. De belastinginspecteur zet altijd hoog in, terwijl de dga vindt dat het minder moet zijn. De gebruikelijkloonregeling is dan ook een bron van fiscale geschillen.

Onlangs moest Hof Den Haag tweemaal het gebruikelijk loon van de dga bepalen. Zowel voor de holding-bv als voor de werk-bv.

Holding
Wat was er aan de hand? Het ging om een holding-bv die 50% van de aandelen in een werk-bv had, een bouw- en aannemingsbedrijf. De holding stelde haar dga van 2001 tot en met 2005 als directeur ter beschikking aan het bouwbedrijf. De holding ontving daarvoor een managementvergoeding van de werk-bv. De dga kreeg van de holding een loon van gemiddeld € 52.000 uitbetaald, maar dat vond de inspecteur te weinig. Hij verhoogde het fiscale loon en legde de holding naheffingsaanslagen loonheffingen op. Volgens de inspecteur had de dga twee dienstbetrekkingen: één bij de holding-bv en één bij de werk-bv. De holding ging in beroep.

Managementvergoeding
De rechter ging ook uit van twee dienstbetrekkingen en paste tweemaal het gebruikelijk loon toe. Ten aanzien van de dienstbetrekking van de dga bij de holding (met een beperkte omvang van tien uren per jaar), keek de rechter naar de kwaliteit en het belang van de werkzaamheden en het gewicht van de te nemen beslissingen. Het Hof stelde aan de hand daarvan het gebruikelijk loon voor de werkzaamheden van de dga bij de holding op € 20.000. Daarna keek de rechter ook naar de tweede dienstbetrekking; die met de werk-bv. Daarover oordeelde het Hof dat de inspecteur bij de dienstbetrekking bij de werk-bv terecht niet de afroommethode had toegepast, maar het gebruikelijk loon voor de werkzaamheden bij het bouwbedrijf had berekend door de managementvergoeding te verminderen met een redelijke marge en een aantal kosten (zoals pensioenkosten). Het Hof ging akkoord met deze berekening. Het gebruikelijk loon voor de werkzaamheden bij de werk-bv werd gesteld op gemiddeld € 59.000 per jaar. Opgeteld was het gebruikelijk loon van de dga in totaal dus € 79.000 per jaar, € 27.000 meer dan aangegeven.

Send this to a friend