Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

27-11-2013

Eindejaarstips btw 2013

Eindejaarstips btw 2013

Laag tarief bouw en renovatie geldt heel 2014
Het verlaagde btw-tarief voor bouw en renovatie geldt voor het hele jaar 2014. Het lage tarief geldt niet voor materialen, maar alleen voor arbeid, inclusief diensten van architecten en hoveniers.

Btw-correctie privégebruik auto
Het privégebruik van een auto van de zaak geldt voor de btw als een fictieve dienst. Het gaat dan om het privégebruik door de ondernemer zelf of door zijn werknemers van een auto die zonder vergoeding in gebruik wordt gegeven. Privégebruik omvat alle niet zakelijke kilometers inclusief het woon-werkverkeer. De btw die verband houdt met het gebruik van de auto komt in aanmerking voor aftrek als voorbelasting. In verband met het privégebruik moet aan het einde van het jaar een btw-correctie worden aangebracht. Deze correctie wordt bepaald aan de hand van het werkelijke privégebruik. Het is ook mogelijk een forfaitair bedrag van 2,7% van de catalogusprijs (incl. btw en BPM) van de auto als correctie te hanteren. Is de auto (na vijf jaar inclusief het jaar van ingebruikneming) afgeschreven, dan geldt een lager forfait van 1,5%.

Wanneer een auto tegen een lagere vergoeding dan normaal in gebruik wordt gegeven, wordt de grondslag voor de btw-heffing gecorrigeerd door deze te verhogen naar de normale waarde. Ook dan mag in plaats van btw-heffing over de normale waarde het forfait van 2,7% van de catalogusprijs (incl. btw en BPM) toegepast worden.

Let op: De correctie voor privégebruik dient in de aangifte over het laatste tijdvak van het jaar te worden opgenomen.

Herrekening voorbelasting bij aangifte over laatste tijdvak
Voor het laatste aangiftetijdvak van het jaar moet u een herrekening maken van de af te dragen btw over het kalenderjaar. Indien de mate van het gebruik van bedrijfsmiddelen voor belaste en/of vrijgestelde prestaties verandert, moet een herrekening plaatsvinden van de bij aanschaf in aftrek gebrachte btw. Voor roerende bedrijfsmiddelen is het herrekentijdvak 5 jaar en voor onroerende zaken 10 jaar. Als een onroerende zaak meer dan twee jaar leeg staat dient de btw ook te worden herrekend.

Let op: Vergeet de herrekening van de aftrek van voorbelasting niet.

Send this to a friend