Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

01-03-2010

Einde Nederlandse FE

Einde Nederlandse FE

Nederlandse fiscale eenheid definitief beperkt

Als een bedrijf een Nederlandse fiscale eenheid vormt, mag de overheid buitenlandse dochterondernemingen hiervan uitsluiten. Het Europese Hof van Justitie heeft dit onlangs bevestigd.
 Ondanks de vrijheid van vestiging binnen de EU, heeft de uitsluiting namelijk een functie: op deze manier blijft namelijk duidelijk welk land recht heeft op belastingheffing.

Buitenlandse werkmaatschappij
Als een bedrijf een fiscale eenheid vormt, is het in Nederland wettelijk verboden om hierin buitenlandse werkmaatschappijen op te nemen. Dit geldt niet als deze dochterondernemingen een vaste inrichting in Nederland hebben. Enige tijd geleden oordeelde het Gerechtshof Arnhem echter dat deze regeling in strijd is met de vrijheid van vestiging binnen de EU.

Uitspraak Europese Hof van Justitie
De Hoge raad twijfelde hieraan en verwees de zaak naar het Europese Hof van Justitie. Hierover kon u al eerder lezen in een bericht op de website van Fiscaal Rendement. Dit Europese gerechtshof heeft nu dus besloten dat buitenlandse dochterondernemingen terecht geen deel uit mogen maken van Nederlandse fiscale eenheden.

Send this to a friend