Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

13-12-2010

Eerste Kamer tegen btw-verhoging podiumkunsten

Eerste Kamer tegen btw-verhoging podiumkunsten

De Eerste Kamer vraagt het kabinet af te zien van de geplande btw-verhoging op toegangskaartjes in de podiumkunsten.

Een motie daarover werd dinsdag in de Eerste Kamer aangenomen. De regeringspartijen VVD en CDA stemden tegen.
Het aannemen van de motie betekent niet dat de btw-verhoging van 6 naar 19 procent nu van de baan is. Het kabinet kan de uitspraak negeren. Een meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, PVV, CDA, ChristenUnie en SGP steunt het btw-plan.

Het enige wat de Eerste Kamer dan nog kan doen is een ultiem machtsmiddel: volgende week het complete belastingplan, waarvan de btw-verhoging onderdeel is, verwerpen. Maar het lijkt er op dat dat verscheidene senatoren, onder wie die bij de ChristenUnie, te ver zal gaan.

Novelle

Zij hopen dat het kabinet toch op zijn schreden terugkeert en alsnog de btw-verhoging terugdraait. Het kabinet kan daarvoor een ‘novelle’ indienen, een wijziging van een eerder al door de Tweede Kamer aangenomen wetsvoorstel.

Niet alleen de oppositie in de Senaat maar ook de regeringspartijen zitten met de btw-verhoging in de maag. CDA-fractievoorzitter Jos Werner zei dat de motie ”als zodanig” de sympathie heeft van zijn fractie, maar dat hij niet op het belastingplan wil vooruitlopen.

Ook de VVD-senatoren hebben ”wat moeite” met de ingang van de btw-verhoging per 1 januari. Fractievoorzitter Fred de Graaf vroeg premier Mark Rutte nog eens te kijken naar de invoeringsdatum.

Voorzitter Han Noten van de Eerste Kamerfractie van de PvdA vroeg het kabinet dinsdag om nog voor de behandeling van het belastingplan volgende week maandag en dinsdag te laten weten wat het met de motie gaat doen.

Toneel

Het kabinet wil met de btw-verhoging op de kunsten in totaal 90 miljoen euro ophalen. Ongeveer 48 miljoen komt uit de verhoging van de btw op toegangskaartjes voor concerten, theater, toneel, ballet en andere podiumkunsten. Nog eens 42 miljoen komt uit een btw-verhoging op kunstvoorwerpen.

Send this to a friend