Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

09-03-2011

Eenduidige loonaangifte van de baan

Eenduidige loonaangifte van de baan

De invoering van de eenduidige loonaangifte is definitief van de baan. De loon in- en loon over-methoden blijven hierdoor naast elkaar bestaan.

De eenduidige loonaangifte stond al tijden op het programma, maar de invoering ervan werd steeds vooruit­geschoven. Jarenlang was het de bedoeling dat werkgevers in de toekomst uitsluitend loonaangifte zouden kunnen doen volgens de zogenoemde loon in-methode. Bij deze methode moet u als werkgever het loon altijd aangeven op het genietingsmoment. U rekent het loon toe aan het tijdvak waarin het loon aan de werknemer is betaald. Eventuele correcties moet u toepassen in de eerstvolgende loonaangifte. Daarnaast bestaat ook de zogenoemde loon over-methode, die sinds 2006 onder voorwaarden nog mag worden toegepast. Bij deze methode hoeft een werkgever een loonmutatie in een vorig tijdvak niet mee te nemen in de eerstvolgende aangifte, maar mag hij de oorspronkelijke aangifte voor het desbetreffende tijdvak corrigeren door een correctie­bericht in te dienen.

Correctieberichten
De belangrijkste reden om de eenduidige loonaangifte in te voeren, was dat dit beter zou zijn voor het goed functioneren van de polisadministratie van het UWV. Deze instantie gebruikt de gegevens voor de vaststelling van de hoogte en duur van uitkeringen, zoals een WW-uitkering. Inmiddels is gebleken dat het UWV de correctieberichten, die bij het gebruik van de loon over-methode worden ingediend, goed kan verwerken. Hierdoor is de eenduidige loonaangifte niet meer noodzakelijk en zijn de plannen hiervoor definitief van tafel. Concreet betekent dit dat werkgevers ook in de toekomst gebruik mogen maken van de loon over-methode.
 

Send this to a friend