Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

30-12-2011

Een goed begin!

Een goed begin!

'Verklaring zakelijk gebruik bestelauto' beschikbaar
Per 1 januari 2012 kunnen bezitters van een bestelauto verklaren dat ze enkel zakelijk met de auto rijden. Door deze verklaring hoeven ze geen rittenregistratie meer bij te houden.

Controle en bewijs
Uiteraard wordt op deze tegemoetkomende regeling controle uitegeofend door de fiscus. Zo kunnen u en uw werknemer worden gevraagd het zakelijk karakter van een bepaalde rit op een ongebruikelijk tijdstip of een bijzondere locatie aan te tonen. De controle zal naar voren komen, oa omdat met camera’s toezicht wordt gehouden op het gebruik van zakelijke bestelauto’s. Bewaar bewijsstukken daarom goed! Wanneer zakelijk gebruik niet kan worden aangetoond gaat de Belastingdienst ervan uit dat er meer dan 500 kilometer per jaar privé met de bestelauto is gereden. Neheffingsaanslagen en eventuele boetes zullen dan volgen. In feite moet u dus altijd bewijs kunnen leveren!

Werknemers
Werknemers moeten de verklaring in via de werkgever insturen. Wanneer meerdere werknemers gebruik maken van dezelfde bestelauto dan moeten deze werknemers ieder een 'Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' indienen.De 'Verklaring geen privégebruik auto' moet worden ingetrokken op de datum waarop de 'Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' ingaat.

Meldingsplicht
Zowel de werkgever als de werknemer hebben een meldingsplicht om veranderingen op tijd aan de Belastingdienst door te geven. Het niet nakomen van deze meldingsplicht is een overtreding waarvoor beide een boete kunnen krijgen van maximaal € 4.920.

Ingang 1 januari 2012
De verklaring kan op zijn vroegst per 1 januari 2012 ingaan. "De 'Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' geldt niet met terugwerkende kracht. Heeft uw werknemer de bestelauto al op 1 januari 2012 ter beschikking en wordt de verklaring pas later ingediend? Dan moet uw werknemer met een rittenregistratie kunnen bewijzen dat hij tot de ingangsdatum van de verklaring niet meer dan 500 kilometer privé heeft gereden met de bestelauto," aldus de Belastingdienst. Een werknemer die in het kalenderjaar al meer dan 500 kilometer privé heeft gereden kan de verklaring niet gebruiken.

Formulier
De Belastingdienst heeft het verklaringsformulier beschikbaar gesteld. U kunt het formulier downoaden http://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/verklar_uitsluitend_zak_gebruik_bestel_werk_lh0661z1pl.pdf
De belastingdienst stelt in de loop van 2012 een digitaal formulier beschikbaar.

Invulinstructie
De werknemer drukt dit formulier af, vult het in, ondertekent het en levert het in bij de werkgever. Deze ondertekent het formulier en verstuurt het naar Belastingdienst/Centrale invoer, Antwoordnummer 21450, 6400 SM Heerlen.
 

Send this to a friend