Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

25-05-2011

Duizenden privé betrapt met auto van de zaak

Duizenden privé betrapt met auto van de zaak

Het afgelopen jaar heeft de belastingdienst ongeveer negenduizend mensen betrapt die stiekem meer dan de maximale 500 kilometer privé reden zonder dit op te geven.

Autorijders die meer dan 500 kilometer privé rijden in de auto van de zaak moeten eigenlijk extra belasting betalen, maar velen trachten dit te omzeilen.

‘Geen privégebruik auto van de zaak’
Sinds 2007 voert de Belastingdienst controles uit onder de ongeveer 260.000 bestuurders die een verklaring ‘geen privégebruik auto van de zaak’ hebben ingediend. Dit is een digitaal formulier dat autorijders kunnen downloaden en opsturen naar de belastingdienst.

Bijna een derde
Volgens RTL Z is uit steekproeven gebleken dat bijna een derde van de 260.000 mensen die verklaard hebben minder dan 500 kilometer privé te rijden niet de waarheid spreekt en regelmatig deze kilometergrens overschrijdt. In totaal zou het 15 miljoen euro aan boetes en naheffingen betreffen.

Hoogte boetes
Is bovenstaande nog niet afschrikwekkend genoeg? U betaalt bij een correctie de inkomstenbelasting over de bijtelling. De boeteregelingen komen daar boven op en werken als volgt uit:als er (deels) ten onrechte geen bijtelling heeft plaatsgevonden voor het privégebruik auto van de zaak wordt een verzuimboete van € 3.936 opgelegd en een boete van € 4.920 bij een onjuiste of onvolledige rittenadministratie (kassa!).

 

Send this to a friend