Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

08-03-2013

Dubbele heffing mag, dubbele invordering niet

Dubbele heffing mag, dubbele invordering niet

De KB-Lux zaak

In een zaak over rekeninghouders van de Kredietbank Luxembourg (KB-Lux) werden aan een tweetal vermeende rekeninghouders belastingaanslagen opgelegd ter behoud van rechten door de Belastingdienst. Omdat beide vermeende rekeninghouders ontkenden rekeninghouder te zijn werden aan ieder van hen aanslagen opgelegd naar het volle bedrag van de geschatte saldi en de geschatte inkomsten.

 

De procedure

In de loop van de procedure vroeg de gemachtigde van beide betrokkenen om volledige toerekening aan een van hen indien het hof mocht oordelen dat de betrokkenen rekeninghouder waren. Het hof oordeelde dat, nu de inspecteur niet wist hoe de gerechtigdheid tot de bankrekening onderling was verdeeld, een belangrijk gegeven voor het opleggen van de aanslagen ontbrak. Omdat er een reële kans was dat een van beiden volledig gerechtigd was tot de rekening en de inkomsten daaruit, was de schatting van de inspecteur niet onredelijk.

 

Conclusie Hoge Raad

Volgens de Hoge Raad geeft dat oordeel geen blijk van een onjuiste rechtsopvatting. Het hof mocht het verzoek van een van de betrokkenen negeren. Dubbele heffing tot behoud van rechten is toegestaan, maar de betrokkenen hebben uiteraard het recht zich te verweren tegen de invordering wanneer daardoor meer belasting zou worden betaald dan verschuldigd.
 

Send this to a friend