Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

24-04-2011

Door werkgever betaalde verkeersboete was loon

Door werkgever betaalde verkeersboete was loon

Een door de werkgever betaalde verkeersboete die niet was teruggevraagd van de werknemer moest tot zijn belastbaar loon worden gerekend, zo oordeelde de rechter onlangs. De overtreding (46 km/uur te hard rijden) was niet veroorzaakt door een behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking.

In deze zaak draaide het om een directeur-grootaandeelhouder (dga) die in Zwitserland onderweg was van de ene zakelijke afspraak naar de volgende, toen hij werd aangehouden. Hij reed namelijk op met een snelheid van 126 km/uur op een weg waar hij maar 80 km/uur mocht rijden. De boete van € 3500 betaalde de man met de creditcard van de zaak. De bv verhaalde deze boete vervolgens niet op zijn dga. Nadat de inspecteur hierachter kwam tijdens een boekenonderzoek, legde hij een naheffingsaanslag loonbelasting/premie volksverzekeringen op. Hiertegen ging de bv in beroep.

Verhaal
De rechter refereerde aan een uitspraak van de Hoge Raad uit 2008 waarin is beslist dat een werkgever een verkeersboete voor een kleine overtreding die een werknemer onder werktijd heeft begaan, in beginsel kan verhalen op deze werknemer. Dat had de bv in deze zaak dus ook zeker kunnen doen. Het argument dat de overtreding was gemaakt ter behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking en daarom onbelast vergoed kon worden, hield geen stand bij de rechter. Deze vond dat de werknemer ook andere keuzes (dan te hard rijden) had kunnen maken om zich wel aan de maximumsnelheid te houden. Hij had bijvoorbeeld eerder weg kunnen gaan of kunnen bellen dat hij later zou aankomen. De boete was dan ook niet belastingvrij te vergoeden en was terecht tot het loon gerekend.
 

Send this to a friend