Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

16-12-2011

DGA krijgt opslag!

DGA krijgt opslag!

Gebruikelijk loon voor dga in 2012 met 1000 euro omhoog

Daar waar heel Nederland de broekriem volgend jaar nog eens aanhaalt, krijgt de DGA 1.000 euro fiscale opslag.

Het minimumbedrag voor het gebruikelijk loon voor aandeelhouders met een aanmerkelijk belang wordt verhoogd tot 42.000 euro in 2012. In 2011 was dit nog 41.000 euro. Volgens de gebruikelijkloonregeling hoort een aanmerkelijkbelanghouder een loon te krijgen dat gebruikelijk is voor het niveau en de duur van zijn arbeid.

Het gebruikelijk loon wkomt daarmee op 42.000 euro in 2012. Is in het economische verkeer een lager salaris gebruikelijk dan deze norm dan zul je dat als DGA moeten aantonen. Daarbij geldt als vergelijking soortgelijke dienstbetrekkingen waarbij een aanmerkelijk belang geen rol speelt.
Er moet worden uitgegaan van een hoger loon wanneer aannemelijk is dat in het economische verkeer een hoger loon gebruikelijk is. Het salaris wordt dan gesteld op een bedrag dat niet meer dan 30% afwijkt van het loon dat in het maatschappelijke verkeer gebruikelijk is. Het loon van de aanmerkelijkbelanghouder bedraagt minimaal het loon van de best betaalde andere werknemer, tenzij dit onredelijk is.
 
De crisis zal ongetwijfeld een handvat worden om de hoogte van het gebruikelijk loon van diverse DGA's ter discussie te stellen.
Send this to a friend