Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

10-12-2014

BTW zonnepanelen

BTW zonnepanelen

De exploitatie van zonnepanelen voor de BTW moet worden aangemerkt als een economische activiteit, zo beslist het Europese Hof van Justitie.

Hierop volgde de vraag hoe Nederlandse particuliere eigenaren van zonnepanelen ten aanzien van de BTW moeten handelen. Hieruit volgt dat zonnepaneleneigenaren voor de BTW-plicht aannemelijk moeten maken dat de opgewekte elektriciteit duurzaam en tegen vergoeding wordt geleverd aan de energieleverancier.

Daarnaast moeten zij zich bij de Belastingdienst melden om de BTW op de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terug te vragen. Na het jaar van investeren kan btw-aangifte achterwege blijven als de te betalen BTW over de omzet na aftrek van de voorbelasting op de aanschaf en installatie van de zonnepanelen over een kalenderjaar € 1.345 of minder is (onder dat bedrag is na toepassing van de kleineondernemersregeling per saldo geen BTW verschuldigd). Deze grens wordt niet vaak overschrijden door particuliere eigenaren. In dat geval neemt de Belastingdienst aan dat de particuliere eigenaar heeft verzocht om niet te hoeven voldoen aan de administratieve verplichtingen als ondernemer en mag de eigenaar ook geen BTW in rekening brengen.

! Er is geen recht meer op teruggaaf van de BTW die voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen voor 1 april 2013 in rekening is gebracht, als men zich niet op tijd als ondernemer bij de Belastingdienst heeft gemeld.

 

Send this to a friend