Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

08-10-2013

Voorkom verrassingen: BTW controle!

Voorkom verrassingen: BTW controle!

Als u per kwartaal aangifte moet doen voor de BTW dan is de maand oktober weer een aangiftemaand. De aangifte omzetbelasting moet voor eind oktober gedaan zijn en als er omzetbelasting is verschuldigd moet deze ook voor het eind van de maand zijn betaald.

Correctie voorgaande perioden & suppletie
Als u er achter komt dat u in de voorgaande periode per ongeluk te weinig of te veel omzetbelasting heeft betaald dan wel teruggevorderd dan moet dit gecorrigeerd worden. Als de correctie onder de €1000 blijft dan mag er in de aangifte gecorrigeerd worden. Als de correctie boven de €1000 is, dan zal er een suppletie ingediend moeten worden op voorgaande aangiften.

Controle omzetbelastingschulden balans
Recent heeft de belastingdienst aangekondigd dat zij strenger gaan controleren op omzetbelastingschulden die vermeld staan op de balans. Indien er omzetbelastingschulden op de balans staan vermeld, kan de belastingdienst deze navorderen en boetes op te leggen.

Jaarafsluiting
Bij de jaarafsluiting van de boekhouding wordt er een eindafrekening gemaakt voor de omzetbelasting. Het kan dan zijn dat er eventueel te weinig of te veel is afgedragen en dat de grens van €1000 wordt overschreden.

Voorkom verrassingen
Het is verstandig om de omzetbelasting van de voorgaande perioden te controleren of er ofwel te veel, ofwel te weinig is afgedragen. Mocht u de grens van de €1000 bereiken dan is het raadzaam om dit te corrigeren in de aangifte voor het derde kwartaal. U kunt hiermee voorkomen dat u aan het einde van het jaar verplicht een suppletie aangifte moet doen.

De uitkomst van de controle kan ook zijn dat u te veel heeft afgedragen in de voorgaande perioden.

Als er een maand aangifte gedaan moet worden, dan moet u natuurlijk ook controleren of u al aan de €1000 grens zit; voorkomen is beter dan genezen.

Send this to a friend