Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marcel Frazer

10-07-2018

BSN in BTW-nummer schending van privacywet?

De Belastingdienst gebruikt in het BTW-nummer van ondernemers met een eenmanszaak het BSN-nummer. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft aangegeven dat dit de privacywet overtreedt.

Ondernemers hebben de verplichting om hun BTW-nummer aan klanten bekend te maken, op hun website of facturen. Ondernemers met een eenmanszaak krijgen van de Belastingdienst een BTW-nummer dat onder andere bestaat uit hun BSN-nummer.

Ondernemers met een eenmanszaak hebben geklaagd bij de AP, hiermee wordt er namelijk een persoonsgegeven openbaar gemaakt, waar bijvoorbeeld identiteitsfraude mee gepleegd kan worden.

Na toetsing aan de AVG blijkt dat het beleid van de Belastingdienst de privacywet overtreedt met het gebruik van het BSN-nummer in het BTW-nummer. De Belastingdienst zal dan ook moeten stoppen met het gebruik hiervan en heeft van de AP hiervoor tot 1 januari 2019 de tijd gekregen.

De Belastingdienst geeft aan, aan een alternatief te werken en de Tweede Kamer hierover na de zomer te informeren. Als de Belastingdienst niet op tijd stopt, kan de AP een verwerkingsverbod afdwingen of boete opleggen.

Engelse versie: Inclusion of BSN code in value-added tax registration number incompatible with privacy legislation?

Send this to a friend