Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

09-06-2014

Bitcoin is een ruilmiddel, geen geld

Bitcoin is een ruilmiddel, geen geld

De rechter in Almelo heeft geoordeeld dat bitcoin geen geld is, maar een ruilmiddel. Er zijn volgens de rechter wel overeenkomsten tussen de digitale munteenheid en wettige betaalmiddelen maar er zijn toch essentiële verschillen. Hierdoor heeft de bitcoin de zelfde status als goud en zilver. De Minister van Financiën heeft eerder al aangegeven dat bitcoin geen valuta is.

De rechtbank Overijssel oordeelt in een zaak naar aanleiding van een handel in bitcoins dat deze niet beschouwd mag worden als geld, zoals bedoeld wordt in het burgerlijk wetboek. Ondanks een aantal overeenkomsten met wettige betaalmiddelen zal de bitcoin niet als geld maar als ruilmiddel moeten worden gezien.

Schadevergoeding
In augustus 2012 sloten twee partijen een overeenkomst waarbij de nu gedaagde man 2750 bitcoins aan de koper zou leveren, tegen een betaling van ruim €22.000. Er werden echter maar 990 bitcoins geleverd.
De koper eiste toen naast een terugbetaling van de aankoopwaarde van de niet geleverde bitcoins, een schadevergoeding van zo’n € 133.000. Na het afsluiten van het contract is de koers van de bitcoins met meer dan 800% gestegen.

Deze schadevergoeding is gebaseerd op dat de bitcoins gezien worden als geld. In dat geval heeft de eiser recht op vergoeding van de schade die hij heeft geleden door de koerswijziging.

Ruilmiddel of geld
Volgens de rechtbank zijn er op het eerste gezicht wel overeenkomsten tussen de bitcoins en geld.  De bitcoins worden bewaard in “wallets”, die wat betreft gebruik op een bankrekening lijken. Deze wallets worden echter niet beheerd door een instelling maar door de gebruiker zelf. Daarom is er voor de wet geen sprake van geld. In Nederland is de bitcoin ook geen wettig betaalmiddel. Dit blijkt uit het feit dat op grond van Europese wetgeving de Euro het enige wettige betaalmiddel is. De minister van Financiën heeft recent in antwoord op schriftelijke Kamervragen bevestigd dat bitcoins niet als wettig betaalmiddel worden gezien door de staat.

Daarom oordeelt de rechtbank dat bitcoin als ruilmiddel moet worden gezien, zoals goud en zilver en niet als geld kan worden beschouwd. De eiser heeft dus geen recht op een vergoeding na het stijgen van de waarde van de bitcoins. De gedaagde moet wel het te veel betaalde bedrag met rente aan de eiser terugbetalen.

Send this to a friend