Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

02-05-2011

Bijtelling in omringende landen stuk minder

Bijtelling in omringende landen stuk minder

In Nederland is de bijtelling voor een auto van de zaak structureel hoger dan in de ons omringende landen.

Dat concludeert de Vereniging Auto van de Zaak die elk jaar onderzoek doet naar de verschillen in de bijtelling van omringende landen.

Het contrast met de ons omringende landen is in 2011 weer groter geworden. Zo betaalt een gemiddelde Belgische werknemer 77% minder bijtelling vergeleken met Nederlandse werknemer.

Een Engelsman betaalt 39% minder bijtelling en een Duitse werknemer 74% minder dan een Nederlandse werknemer. Als uitgangspunt is een gemiddelde situatie genomen van een werknemer met een VW Passat uit 2009.

De sceptici wijzen al snel op de in Nederland geldende kortingscategorieën op de bijtelling waardoor de 20% en de 14% categorieën zijn ontstaan. Echter, zelfs bij een 20% bijtellingstarief is de bijtelling in Nederland nog 46% duurder dan de bijtelling in de ons omringende landen. In Nederland rijdt de meerderheid van de berijders in een auto met een 25% bijtellingstarief. Berijders hebben gemiddeld 1x in de 4 à 5 jaar de mogelijkheid om van auto te wisselen. Vier jaar geleden was de 20% bijtellingscategorie er nog niet en uiterlijk 1 januari 2013 wordt deze categorie ook weer aangepast door de overheid.

VAVDZ vindt dat de bijtelling de komende jaren ontzien moet worden. In juni gaat er een brief over autobelastingen van staatssecretaris Weekers naar de kamer. VAVDZ dringt aan op een volledige herziening van het bijtellingssysteem in Nederland. Het aanpassen en aanscherpen van het huidige systeem leidt alleen tot meer regels en een hogere heffing.

Bron: Vereniging Auto van de Zaak
 

Send this to a friend