Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

23-09-2014

BGL zal VAR-verklaring vervangen

BGL zal VAR-verklaring vervangen

De VAR verklaring gaat verdwijnen en wordt vervangen door een nieuwe wet, genaamd ‘Beschikking geen loonheffingen’ (BGL). Zo blijkt uit een wetsvoorstel dat maandag door staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Een zzp’er vraagt bij de VAR aan de Belastingdienst of zijn inkomen wel of niet geldt als loon. Deze VAR moeten zzp’ers tonen aan de opdrachtgevers, zodat zij weten dat ze geen loonheffing hoeven in te houden en af te dragen. Maar dit kan schijnzelfstandigheid in de hand werken: zij die op papier als zzp’er werken maar in de praktijk in dienst zijn. Hier komt een eind aan; de opdrachtgever wordt bij de BGL nu ook verantwoordelijk voor de beoordeling of de arbeidsrelatie moet leiden tot afdracht van loonbelasting en premies.

BGL
Zzp’ers en opdrachtgevers zullen beiden verantwoordelijk worden voor de beoordeling of hun arbeidsrelatie moet leiden tot afdracht van loonbelasting en premies. Door de invoering van de BGL kan de Belastingdienst het onderscheid tussen een dienstverband en ondernemerschap beter handhaven en maakt de staatssecretaris zowel opdrachtnemer als opdrachtgever verantwoordelijk voor de vraag of feitelijk sprake is van een dienstbetrekking. In dat geval moet de opdrachtgever loonheffingen afdragen.

VAR
De BGL vervangt de VAR. Wanneer een zzp’er vooraf een oordeel van de Belastingdienst vraagt, wordt de opdrachtgever hier niet bij betrokken en ondervindt geen gevolgen als achteraf blijkt dat er geen sprake was van ondernemerschap maar van een dienstbetrekking van de zzp’er. De consequenties komen alleen voor rekening van de zzp’er.

Handhaving
Zzp’ers zullen een VAR moeten tonen zodat opdrachtgevers geen loonheffingen hoeven in te houden en af te dragen. Een VAR is voor zzp’er belangrijk om opdrachten binnen te krijgen. Dit kan schijnzelfstandigheid in de hand werken: arbeidskrachten die op papier werken als zzp´er, maar in de praktijk een dienstbetrekking vervullen.

Het Kabinet wil ondernemers ondersteunen en tegelijkertijd schijnconstructies bestrijden opdat die mensen de zekerheid krijgen van een dienstverband. Omdat bij de BGL de opdrachtnemer en opdrachtgever verantwoordelijk zijn kan de Belastingdienst het onderscheid tussen een dienstverband en ondernemerschap beter handhaven.

Voor de aanvraag van BGL zal de zzp’er een aantal vragen moeten beantwoorden. Leidt deze vragenreeks tot een beschikking, dan staat daarin vermeld onder welke voorwaarde de opdracht wordt uitgevoerd. Een opdrachtgever moet de beschikking controleren voordat hij een opdracht verstrekt. Bij opdrachten waar de werkzaamheden, omstandigheden en voorwaarden hetzelfde zijn, hoeft de zzp’er geen nieuwe beschikking aan te vragen.

De eerste reactie die dit voorstel oproept is: we zijn weer terug bij ”Af” naar het tijdperk van voor de VAR. Laat de reacties maar losbarsten!

Send this to a friend