Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

14-07-2014

Betaling dga voor BV was informeel kapitaal

Betaling dga voor BV was informeel kapitaal

De middellijk enig aandeelhouder en bestuurder van een BV ondertekende als “medehuurder” de huurovereenkomst die de BV sloot voor het bedrijfspand. Toen de BV in de financiële problemen raakte en de huur niet meer kon betalen, betaalde de aandeelhouder 90% van de met de verhuurder overeengekomen afkoopsom voor de huurovereenkomst.

Volgens de aandeelhouder had hij zich borg gesteld voor de verplichtingen van de BV. Zijn aandeel in de afkoopsom ad € 36.000 wilde hij als een verlies uit borgtocht in mindering brengen op zijn inkomen in box 1. Volgens Hof Den Bosch gold de betaling als een informele kapitaalstorting in de BV.
De aandeelhouder had, gelet op de financiële problemen van de BV, volstrekt onzakelijk gehandeld door, zonder enige vergoeding van de BV, als (mede)huurder aansprakelijk te zijn voor de verplichtingen van de BV. De enige verklaring voor het aanvaarden van een dergelijk risico lag in het middellijk enig aandeelhouderschap in de BV. Omdat de BV in het jaar van betaling van de afkoopsom niet was ontbonden, kwam het hof niet toe aan beantwoording van de vraag of de betaling een verlies uit aanmerkelijk belang opleverde.

Send this to a friend