Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

27-08-2013

Belastingvrije schenking voor eigen woning wellicht verhoogd naar een ton

Belastingvrije schenking voor eigen woning wellicht verhoogd naar een ton

Belastingvrije schenking voor eigen woning wellicht verhoogd naar een ton
De eerste plannen voor de overheidsbegroting komen traditiegetrouw al een paar weken voor Prinsjesdag via de wandelgangen naar buiten. Een van de uitgelekte plannen betreft de verhoging van de eenmalig belastingvrije schenkingsvrijstelling naar € 100.000. In dit artikel willen wij u inlichten over de huidige regeling en de mogelijke wijziging per 2014.

Huidige regeling belastingvrije schenking
In de huidige regeling geldt een eenmalige verhoogde schenkingsvrijstelling van € 51.407 aan kinderen indien de schenking wordt gebruikt voor kosten die samenhangen met het verwerven van een eigen woning, het aflossen van de eigenwoningschuld en het verbeteren en onderhouden van de eigen woning.
Aan deze vrijstelling is een aantal voorwaarden verbonden zoals de vastlegging van de schenking in een overeenkomst en de schriftelijke onderbouwing dat de schenking daadwerkelijk is gebruikt voor de eigen woning.

Geruchten nieuwe regeling: Vrijstelling naar €100.000
Volgens de uitgelekte plannen gaat de eenmalige verhoogde vrijstelling van € 51.407 naar €100.000.
Achterliggende gedachte is dat met deze verhoging de woningmarkt weer een zetje in de rug krijgt en de economie gestimuleerd wordt met geld dat zogenaamd “op de plank stilligt”.

Nieuw aan de eenmalige schenkingsvrijstelling is dat deze niet meer alleen voor schenkingen aan kinderen ziet maar aan een grotere kring van mensen (buren, collega’s en overige familieleden).
Verwacht wordt dat deze eenmalige verhoging van tijdelijke aard is. 

Eigen bijdrage AWBZ en Wmo
Eerder hebben wij in een van onze tips van de maand aangegeven dat de eigen bijdrage voor de AWBZ vermogensafhankelijk is. Deze eigen bijdrage kan worden verlaagd door middel van schenking van het vermogen aan kinderen. Door de verwachtte verhoogde vrijstelling kan derhalve ook de eigen bijdrage in de AWBZ en Wmo verlaagd worden.

Advies inzake schenkingen
Ons kantoor is gespecialiseerd op het gebied van schenkingen. Nico Koppel is vorige maand benoemd tot adviseur bij stichting gedeeld geven. Heeft u vragen omtrent schenkingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door dit formulier in te vullen.

Send this to a friend