Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Rik Zwerwer

24-08-2023

Verhoging Belastingrente

Vanaf 1 juli 2023 is de belastingrente gestegen naar 6%, waar het eerst 4% bedroeg. Dit tarief geldt voor alle belastingen, met uitzondering van de vennootschapsbelasting en bronbelasting, waarvoor andere percentages gelden. Deze verandering benadrukt het belang van het vermijden van belastingrente. Belastingrente wordt in rekening gebracht als de Belastingdienst uw aangifte nog niet kan vaststellen, bijvoorbeeld bij te late aangifte of wanneer de Belastingdienst afwijkt van uw aangifte. U betaalt belastingrente over het bedrag dat u moet bijbetalen.

Voor inkomstenbelasting is het cruciaal om vóór 1 mei aangifte te doen of een passende voorlopige aanslag aan te vragen. Voor de btw geldt dat geen belastingrente in rekening wordt gebracht als u vóór 1 april van het jaar na het belastingjaar een suppletieaangifte indient.

Eerder dit jaar werd aangekondigd dat de belastingrente voor vennootschapsbelasting en bronbelasting zou stijgen van 8% naar 10,5%. Deze verhoging werd tijdelijk opgeschort, aangezien het kabinet de gehele belastingrenteregeling opnieuw wil evalueren. Er zijn echter nog geen definitieve berichten over de status van deze verhoging.

Gezien de verhoogde belastingrente naar 6%, is het van groot belang om deze rente te voorkomen. Afhankelijk van de belastingsoort varieert de aanpak. Als bijvoorbeeld tijdige aangifte voor de inkomstenbelasting niet mogelijk is, kunt u overwegen uw voorlopige aanslag te verhogen om de belastingrente te beperken.

Vragen? Stel ze gerust aan ons.

Send this to a friend