Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

20-05-2012

Aftrek kosten zonder bewijs

Aftrek kosten zonder bewijs

Kosten aan echtgenoot waren ook zonder bewijs aftrekbaar
Een vrouw die haar man € 25.000 zou hebben betaald voor werkzaamheden die hij voor haar eenmanszaak had verricht, kon deze kosten in aftrek brengen. Omdat ze in gemeenschap van goederen waren getrouwd, maakte het volgens het hof niet uit of de kosten daadwerkelijk waren betaald of niet.

Het ging in deze zaak om een vrouw die in de vorm van een eenmanszaak een administratiekantoor runde. Een deel van de werkzaamheden had zij uitbesteed aan haar echtgenoot. Hiervoor had ze een bedrag van € 25.000 op haar winst in aftrek gebracht. De echtgenoot had op zijn beurt de € 25.000 in zijn aangifte inkomstenbelasting opgegeven als resultaat uit overige werkzaamheden. Tussen de Belastingdienst en de vrouw was in discussie of de onderneemster daadwerkelijk de kosten had overgemaakt aan haar echtgenoot. Het hof vond dit echter niet relevant. Omdat ze in gemeenschap van goederen waren getrouwd, maakte het geen verschil of de kosten wel of niet waren betaald. Ook als er niet was betaald, had de onderneemster dat bedrag ten laste van de winst kunnen brengen. Er zou dan sprake zijn geweest van een informele kapitaalstorting in de kostensfeer. De vrouw mocht de kosten dus hoe dan ook in aftrek op de winst brengen, zo oordeelde Hof Den Haag.

Huwelijkse staat
Wees u er wel van bewust dat bij een ondernemer die in algehele gemeenschap van goederen is getrouwd, in beginsel alle bezittingen en schulden tot het gemeenschappelijk vermogen behoren. De partner wordt als het ware mede-eigenaar van de eenmanszaak. Bovendien deelt de partner ook mee in de eventuele schulden of een faillissement van de ondernemer, wat bezwaarlijk kan zijn. Om dit te voorkomen kan de ondernemer trouwen op (notarieel vastgelegde) huwelijkse voorwaarden. Hierdoor kunnen delen van het vermogen, zoals de zaak, buiten de gemeenschap vallen.

Send this to a friend