Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

03-05-2010

Afschrijving auto

Afschrijving auto

Wijziging afschrijvingspercentage auto voor bpm op basis van werkelijke waarde

De Belastingdienst laat weten dat per 1 mei de afschrijvingsmethode op basis van werkelijke waarde voor de belasting van personenauto's en motorrijwielen (bpm) verandert. Vanaf die datum past de fiscus de download-versies van de aangifteformulieren aan en zijn alleen die versies te gebruiken voor aangifte.
 
De fiscus bericht op zijn website dat per 1 mei de afschrijving voor de bpm op basis van de werkelijke waarde wordt bepaald op het procentuele verschil tussen:
•    de inkoopwaarde in nieuwstaat
•    de inkoopwaarde in gebruikte staat op het moment van aangifte

De inkoopwaarde in nieuwstaat is de inkoopwaarde direct nadat het motorrijtuig is geleverd aan degene op wiens naam het kenteken staat, voordat het motorrijtuig is gebruikt.

Inkoopwaarde
In de praktijk is de inkoopwaarde in nieuwstaat zelden of nooit bekend. In de uitvoeringsregeling bpm staan daarom regels om de inkoopwaarde in nieuwstaat te berekenen.

De volgende formule is te gebruiken:

Inkoopwaarde in nieuwstaat = (consumentenprijs minus 500 euro) x 0,88 procent.

Aangevers zijn overigens vrij om de inkoopwaarde in nieuwstaat op een andere wijze te berekenen. In dat geval moet de berekening met motivatie worden opgevoerd.

Nieuwe aangifteformulieren
Deze berekeningswijze gaat per 1 mei 2010 in. De download-versies van de aangifteformulieren bpm worden per die datum aangepast. Aangifte mag dan alleen nog met deze versies plaatsvinden. De formulieren zijn te vinden op de site van de Belastingdienst.

Send this to a friend