Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

12-09-2013

Afschaffing integratieheffing btw in zicht?

Afschaffing integratieheffing btw in zicht?

Uit een brief van de minister van wonen en Rijksdienst blijkt dat het kabinet van plan is om de integratieheffing in de btw af te schaffen. De brief bevat een bijlage waarop de afspraken staan die zijn gemaakt door de minister met de woningcorporaties. Volgens die afspraken zorgt het kabinet voor extra middelen om corporaties in staat te stellen om te investeren. Het afschaffen moet ongeveer € 60 miljoen per jaar opleveren voor de corporaties. Wanneer de integratieheffing wordt afgeschaft is nu niet duidelijk, mogelijk wordt dit een onderdeel van het Belastingplan 2014.

Integratieheffing
De integratieheffing in de btw moet voorkomen dat de btw op in eigen beheer vervaardigde goederen lager is dan de btw op vergelijkbare ingekochte goederen. De regeling geldt voor goederen die gebruikt worden voor vrijgestelde prestaties. Bijvoorbeeld een ondernemer die (deels) vrijgestelde prestaties verricht, op eigen grond een gebouw laat bouwen, wordt bij de oplevering van het gebouw btw berekend over de waarde van grond plus opstal. De btw die bij de bouw in rekening is gebracht, is als voorbelasting aftrekbaar. Op deze manier wordt hetzelfde resultaat bereikt als bij aankoop van een nieuw pand.

Door het afschaffen van de integratieheffing is de btw die voor de oplevering in rekening wordt gebracht slechts aftrekbaar voor zover het goed is bestemd voor belaste prestaties. Wijkt het werkelijk gebruik op het moment van eerste ingebruikneming af van het verwachte gebruik, dan moet de aftrek van voorbelasting gecorrigeerd worden.

Send this to a friend