Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

24-04-2013

Afkoop alimentatie door afstand vordering

Afkoop alimentatie door afstand vordering

Echtscheidingsconvenant
In een echtscheidingsconvenant leggen voormalige echtgenoten de rechten en verplichtingen vast die zij over en weer hebben na de echtscheiding. Daarin worden vaak zaken opgenomen als alimentatieverplichtingen en verdeling van het gemeenschappelijke vermogen. Alimentatiebedragen en afkoopsommen voor alimentatie die iemand betaalt aan zijn ex-partner zijn aftrekbaar.

Geen alimentatieverplichtingen?
Volgens de tekst van een echtscheidingsconvenant hadden partijen over en weer geen alimentatieverplichtingen. Wel had de vrouw een vordering wegens overbedeling op haar ex-man omdat de echtelijke woning aan de man was toegedeeld. In het aan het echtscheidingsconvenant voorafgaande mediationtraject was vastgesteld dat de vrouw een alimentatieverplichting had jegens de man, die zou worden voldaan door afstand te doen van haar vordering wegens overbedeling.

Rekening houden met mediationtraject
De Belastingdienst weigerde de aftrek van het daarmee gemoeide bedrag als afkoopsom voor alimentatie aan te merken op grond van de tekst van het convenant. Hof den Haag was van oordeel dat rekening gehouden moest worden met het aan de overeenkomst voorafgaande traject. Het hof constateerde dat de vrouw door het doen van afstand van de vordering wegens overbedeling was bevrijd van haar verplichting om alimentatie te betalen.

Send this to a friend