Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

16-10-2013

Afboeking HIR na activatie

Afboeking HIR na activatie

Afboeking HIR pas na activering op balans

Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat X bv de Herinvesteringsreserve (HIR)  niet kan afboeken op het moment dat de obligatoire overeenkomst over de aankoop van de nieuwe onroerende zaak is gesloten. Voor afboeking is volgens de rechtbank vereist dat de nieuwe onroerende zaak is geactiveerd op de balans

Casus
In 2005 realiseert X bv een boekwinst bij de verkoop van een onroerende zaak. De boekwinst wordt in een HIR ondergebracht. Op 27 september 2007 sluit X bv een overeenkomst over de koop van een onroerende zaak welke wordt geleverd 28 september 2007, 14.45 uur, aan X bv. Op dezelfde dag, kort voor de levering van de onroerende zaak, zijn de aandelen X bv geleverd aan Y bv. In haar 2007 VPB-aangifte boekt X bv de HIR af op de aanschaffingskosten van de nieuwe onroerende zaak. De inspecteur corrigeert de aangifte op dit punt.

X bv stelt dat zij de HIR op de aanschaffingskosten kan afboeken op het moment waarop de obligatoire overeenkomst over de aankoop, 27 september 2007, van de nieuwe onroerende zaak is gesloten.

Rechtbank
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat X bv de HIR niet kan afboeken op het moment dat de obligatoire overeenkomst over de aankoop van de nieuwe onroerende zaak is gesloten. Volgens de rechtbank kan de HIR alleen worden afgeboekt op de aanschaffings- of voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel waarin wordt geherinvesteerd. Hiervoor is volgens de rechtbank vereist dat het bedrijfsmiddel is geactiveerd op de balans, en dat is dan alleen mogelijk vanaf het moment waarop X bv over de volledige economische eigendom van het bedrijfsmiddel beschikt. Nu dit niet het geval is, kan de HIR ten tijde van de belangenwijziging niet worden afgeboekt, en bestaat deze op dat moment nog. De aanslag blijft in stand.

Bron: Taxlive.nl

Wilt u uw VPB-aangifte laten verzorgen door een fiscalist dat aangesloten is bij het Horizontaal Toezicht van de Belastingdienst? Koppel is uw partij!

Send this to a friend