Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

09-03-2011

Aangifte 2010: Let op de potentiele boetes!

Aangifte 2010: Let op de potentiele boetes!

De uitnodiging tot het doen van aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2010 is onlangs op de mat gevallen. Het centrale thema dit jaar is de boete (of eigenlijk liever het voorkomen van boetes).

Dit jaar is het nog belangrijker dan voorgaande jaren de aangifte op tijd in te dienen en tijdig te betalen. Sinds begin van dit jaar is namelijk een verzuimboete geïntroduceerd voor het niet (tijdig) betalen van de aanslagbelastingen, zoals inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en schenk- en erfbelasting. En doet u te laat aangifte, dan krijgt u te maken met een verzuimboete die per 1 januari 2011 is verhoogd. De boete kan nu oplopen tot maximaal € 4.920, de standaardboete voor het meest simpele geval bedraagt  al minimaal € 226!
Een andere reden om op tijd aangifte te doen, is het jaarlijkse controlethema van de Belastingdienst. Ieder jaar besteedt de Belastingdienst extra aandacht aan een specifiek onderwerp en dit jaar is dat het tijdig indienen van de aangifte. Bovendien wordt extra aandacht besteed aan onterecht privégebruik van de auto van de zaak. 
In een aparte individuele berichtgeving komen wij binnenkort nog uitgebreid terug op de voor u geldende risico’s van dit verscherpte boetebeleid.

Partners
Alleen in de aangifte over het jaar 2010 kan nog voor fiscaal partnerschap worden gekozen (de wijzigingen zoals in voorgaan punt beschreven gelden vanaf 1 januari 2011). Dit kan voordelen hebben in de aangifte inkomstenbelasting. Fiscaal partners mogen voor bepaalde inkomsten en aftrekposten namelijk zelf bepalen wie welk bedrag aangeeft in de aangifte. Het saldo van bijvoorbeeld de aftrek eigen woning kan onderling verdeeld worden. Het maakt niet uit welke verdeling er wordt gemaakt, als het totaal maar 100% is. Degene met het hoogste inkomen kan dan bijvoorbeeld de kosten aftrekken. Zo kan het grootste belastingvoordeel worden bereikt. Wij passen uiteraard de meest voordelige optie toe bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting over 2010.
 

Send this to a friend