Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

13-07-2014

Aan- en verkoop pand

Aan- en verkoop pand

Het resultaat uit een of meer werkzaamheden is belast in box 1 van de Wet IB 2001. Tot de werkzaamheden wordt gerekend het rendabel maken van vermogen op een wijze die normaal, actief vermogensbeheer te buiten gaat. Voorbeelden daarvan zijn het gebruik maken van voorkennis of van bijzondere vormen van kennis.

Door de tussenkomst van zijn schoonvader kon iemand een kantoorpand kopen voor een prijs die ver onder de marktprijs lag. De schoonvader verzorgde de financiering van de aankoop. Korte tijd later werd het pand voor € 210.000 boven de aankoopprijs verkocht. Hof Arnhem vond aannemelijk dat het pand was aangekocht met de bedoeling om het met winst te verkopen. Dat met de aan- en verkoop een aanzienlijk voordeel kon worden behaald was voorzienbaar door de lage aankoopprijs. Het behaalde voordeel was belast als resultaat uit overige werkzaamheden.
Omdat het resultaat uit overige werkzaamheden ten onrechte niet in de aangifte inkomstenbelasting was opgenomen en omdat de rol van de schoonvader in de transactie was verzwegen, vond het hof opzet bewezen. De opgelegde boete van 50% van de nagevorderde belasting vond het hof passend en geboden. Er was geen aanleiding om de boete te matigen.

Lees hier de uitspraak.

De belastingadviseur in Amsterdam doet uw aangifte!

Send this to a friend