Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Greenacre Foods

Naam organisatie:
Greenacre Foods
Recensent:
Donna Kenway
Organisatie vorm:
VOF
Branche:
Horeca
Dienst:
Import en levering van horeca-producten uit Engeland en Ierland
Website:
www.greenacrefoods.nl

Greenacre Foods

Greenacre Foods is een groothandel, gespecialiseerd in horeca-producten uit Engeland en Ierland. Het bedrijf importeert onder andere vlees, vis, worst, spek, wijn, bier en andere dranken, ketchup, etc. Kortom: alles wat hoort bij een Engels of Iers ontbijt of maaltijd. Er zijn niet veel soortgelijke leveranciers in Nederland, en Greenacre Foods weet zich duidelijk te onderscheiden. Allereerst door service: zij houden alles op voorraad, dus kunnen razendsnel leveren. Meestal de volgende dag al. Is een klant een deel van de bestelling vergeten? Voor één doosje rijden ze nogmaals heen en weer. Ook hebben zij persoonlijk contact met alle eigenaren; elke klant kennen zij bij naam.

Koppel Advies is voor ons administratiekantoor en accountant in één

Eind 2011 werden Donna Kenway en haar kinderen in het diepe gegooid: haar ex-man overleed, waardoor de leiding van Greenacre Foods plotseling op hun schouders rustte. Hun zoon liep al wel 5 jaar met zijn vader in het bedrijf mee, dus had veel kennis in huis. Maar de administratie overnemen bleek lastiger: Donna’s ex-man had die altijd op eigen wijze, in Excel, bijgehouden. Het jaar 2012 was daardoor niet makkelijk; voortgang van de facturatie was de eerste uitdaging.

We hadden een accountant nodig die ons kon helpen bij de aangifte van erfbelasting

Welke klanten betalen contant, en welke via de bank? Welke klant krijgt welke korting? De voormalige boekhouder van Greenacre Foods hielp Donna deze vragen te beantwoorden, zodat de facturatie kon doorgaan. De inkoop- en verkoopfacturen zette ze in het begin alleen in de goede mappen, zodat de boekhouder die kon verwerken. Het voelde als overleven: “Het bedrijf kon in ieder geval doorgaan, maar we misten ieder inzicht in onze cijfers”, aldus Donna. “De boekhouder kon dat niet leveren, ondanks beloften. Daardoor verloor ik mijn vertrouwen in hem.” Donna en haar kinderen maakten ondertussen wel plannen voor de toekomst van het bedrijf. Ze wilden groeien. “Maar om dan de goede keuzes te maken, moet je op de hoogte zijn van de financiële situatie. Uit een Excel-sheet konden we dat overzicht niet halen.” Daarnaast wilden zij begeleiding bij het maken van die keuzes. De kinderen erfden het bedrijf van hun vader. Ook voor die afwikkeling was een goede accountant nodig: “Iemand die ons inzicht kon geven in het ‘gedoe’ rondom de aangifte van erfbelasting, en kon helpen bij het overzetten van het bedrijf naar de kinderen.” Maar bij de zoektocht bleek dat een aparte accountant niet nodig was: Koppel Advies bleek dat deel van het werk ook prima te kunnen doen.

Accountants van Koppel geven de zekerheid dat we geen problemen krijgen met de Belastingdienst

Donna ging op gesprek bij drie verschillende partijen. Koppel gaf haar het beste gevoel: “Het kantoor is goed bemand en kwam mede daardoor direct professioneel over. Ik had een gesprek met Nico Koppel. Hij sprak rustig, helder en duidelijk. Hij gaf me het gevoel dat het allemaal goed kwam. Zowel met het financiële inzicht over de laatste jaren, als het verhaal rondom de erfenis.” Daarnaast werkt Koppel met Exact, een boekhoudpakket waar Donna al ervaring mee had. Begin 2013 werd Greenacre Foods klant bij Koppel Advies. Ondertussen begon Donna met het bijhouden van de administratie in Exact. “En ik begon met het invoeren van de cijfers van 2012, want ik wilde financieel inzicht vanaf het moment dat wij het bedrijf overnamen.” Dat was in het begin niet makkelijk: “Nederlands is mijn tweede taal, waardoor ik niet direct alle technische begrippen snapte die in het programma gebruikt worden.” Koppel heeft haar daarin ondersteund, en Donna volgde ook enkele cursussen bij Exact zelf. “In 2013 heb ik wel fouten gemaakt omdat ik nog niet alles goed begreep, maar Koppel heeft die gecorrigeerd.” Sowieso controleert en corrigeert Koppel alles wat Donna nu invoert: “Dat geeft rust en zekerheid dat we geen problemen krijgen met de Belastingdienst.”

Koppel waarschuwde dat te snelle groei kon leiden tot problemen met onze cashflow

Het resultaat was wat Donna en haar kinderen nodig hadden: financieel inzicht, waarmee ze keuzes voor de toekomst konden maken onder begeleiding van Koppel, die geen accountants in dienst hebben maar wél die expertise leveren. “Hun begeleiding is nodig om risico’s en valkuilen te vermijden.” Zo waarschuwde Koppel voor te snelle groei: “Want dan zou onze cash-flow een probleem kunnen worden, aangezien we altijd moeten inkopen om de voorraad op peil te houden, vóórdat we klanten factureren. Dankzij het advies van Koppel konden we daar van tevoren maatregelen voor nemen.” Donna waardeert het tegengas dat Koppel geeft als het nodig is: “De keuze laten ze altijd aan ons: of wij hun advies opvolgen of niet bepalen wij. Maar we maken dan in ieder geval altijd bewuste keuzes.” Donna waardeert ook de duidelijke taal die Koppel spreekt: “Voor een Engelssprekende als ik weten zij hun specialistische kennis te vertalen in begrijpelijke taal. Natuurlijk, ik snap niet alles in één keer. Maar ik vraag altijd door. En als ik het dan nóg niet snap, weten mijn kinderen het wel; die zijn hier geboren.”

De oude situatie

In 2011 overleed de eigenaar van Greenacre Foods. Zijn kinderen en ex-vrouw zetten het bedrijf vanaf dat moment voort. Hij hield zijn administratie bij in zelfgemaakte Excel-sheets. Voor hem was zijn eigen systeem inzichtelijk, maar niet voor zijn ex-vrouw Donna Kenway. Inzicht in de cijfers is echter cruciaal om het bedrijf goed te leiden. De toenmalige boekhouder kon dat ook niet leveren, ondanks zijn begeleiding waardoor Donna de administratie in ieder geval wél kon voortzetten.

De oplossing

Donna en haar kinderen gingen op zoek naar een administratiekantoor dat hun administratie kon automatiseren, en tegelijkertijd advies kon geven over de te varen koers. Ze had ook specifieke kennis nodig over erfbelasting en het overzetten van het bedrijf naar de kinderen. Van de drie verschillende partijen die ze sprak, gaf Koppel Advies haar het meeste vertrouwen door de professionele uitstraling en persoonlijke aanpak. Ook hebben ze geen aparte accountant meer nodig; dat werk kan Koppel ook uitstekend leveren.

De voordelen

  • Goede, persoonlijke service: bij Koppel kennen ze Donna en het bedrijf bij naam
  • Medewerkers van Koppel nemen altijd de tijd voor Donna
  • Op vragen altijd direct óf snel antwoord
  • Donna heeft het vertrouwen dat alles góed gedaan wordt door Koppel
  • Koppel doet werk dat anders door een accountant gedaan moet worden
  • Als Greenacre Foods ideeën heeft die niet haalbaar zijn, zegt Koppel dat duidelijk en direct
Send this to a friend