Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Rik Zwerwer

28-02-2023

Uitstel verhoging belastingrente VPB en bronbelasting naar 10,5%

Het kabinet heeft besloten om de aangekondigde verhoging van de belastingrente in de vennootschapsbelasting (VPB) en de bronbelasting uit te stellen. Het percentage blijft voorlopig op 8%. Dit betekent goed nieuws voor ondernemingen die te laat zijn met het betalen van belasting of te weinig betalen, aangezien zij hierdoor geen hogere belastingrente hoeven te betalen.

De belastingrente is een vergoeding voor de wachttijd die de Belastingdienst heeft wanneer een onderneming te laat is met het betalen van belasting. Het percentage belastingrente voor de VPB en bronbelasting wordt vastgesteld op basis van de basisfinancieringsrente van de Europese Centrale Bank (ECB). Recent heeft de ECB een rentepercentage van 2,5% aangekondigd, wat zou betekenen dat de te betalen belastingrente per 1 maart zou worden verhoogd naar 10,5%.

Het kabinet vindt de verhoging van de belastingrente op dit moment niet wenselijk en heeft daarom besloten deze uit te stellen. Voor ondernemingen die belastingrente moeten betalen, blijft het percentage voorlopig op 8%, in ieder geval tot de voorjaarsbesluitvorming is afgerond en de Voorjaarsnota in april is gepubliceerd. Momenteel loopt er ook een onderzoek naar de systematiek van de belastingrente in het algemeen.

Positief nieuws voor belastingplichtigen die nog geld tegoed hebben van de fiscus: zij krijgen tijdelijk wel een hogere belastingrente van 10,5%. Dit geldt voor de periode tot aan het moment dat het genoemde beleidsbesluit in werking is getreden. Vanaf dat moment geldt ook voor de vergoeding van belastingrente het percentage van 8%.

Send this to a friend