Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Vier Valentijnsdag met fiscale voordelen

De bloemensector beleeft drukke dagen. Een telefoonprovider komt met een speciale actie. Een regionale krant publiceert vandaag liefdesverklaringen op zijn website. Wilt u niet achterblijven? Dan kunt u hier uw liefdesboodschap achterlaten. Kortom, Valentijnsdag is een goede gelegenheid om geliefdes, maar ook klanten, werknemers en bedrijfsrelaties te verwennen met een cadeau.

Want hoe blij verrast zal uw bedrijfsrelatie, of uw personeel, vandaag opkijken als er opeens een cadeau voor zijn/haar neus staat? En uzelf doet dat met een fiscaal voordeel. Welke dat zijn, leggen we hieronder uit. Maar eerst nog even dit: het gaat hierbij om relatiegeschenken aan bestaande relaties, niet voor het werven van nieuwe relaties.

Een cadeau is btw-aftrekbaar, tenzij…

Het eerste wat als fiscaal voordeel in het hoofd opkomt, is natuurlijk de vraag of het cadeau btw-aftrekbaar is. Houd hierbij twee regels in gedachten. De btw is niet aftrekbaar als de ontvanger van uw geschenk, als hij het zelf zou kopen, minder dan 30 procent btw kan aftrekken én als u het drempelbedrag overschrijdt.

Wat houdt het drempelbedrag in? Het gaat dan om 227 euro (exclusief btw) per ontvanger per boekjaar. Ongeacht of er sprake is van een ondernemer die minder dan 30% btw mag aftrekken. Komen u jaarlijkse uitgaven niet boven dit bedrag? Dan kunt u de btw hierover aftrekken. Overschrijdt u het drempelbedrag dan moet u deze btw terugbetalen. Dit is ook het geval als de ontvanger van het relatiegeschenk een particulier is of een niet btw-ondernemer.

Omzeil de loonheffingen

Een bos bloemen, een dinerbon of een doos bonbons. Het komt nogal cliché over, maar elke werknemer is daar vandaag blij mee. Maar bij geschenken speelt de loonbelasting een rol. Want een cadeau verkregen uit een dienstbetrekking wordt gezien als loon en is daarmee belast met loonheffingen.

Deze drempel valt te omzeilen door de werkkostenregeling. Wanneer het totaal aan geschenken niet meer betreft dan 1.2% van de loonsom van de medewerker ofwel personeel bedraagt, vallen de geschenken binnen de vrije ruimte. In dit geval hoeft er geen loonbelasting te worden betaald. Komt u boven de vrije ruimte dan geldt er een eindheffing van 80 procent, op rekening van de werkgever.

Grootste deel kosten is aftrekbaar

Het geven van een relatiegeschenk kan nog goedkoper. Voor de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting gelden zulke cadeaus als beperkt aftrekbare kosten. Dat betekent dat niet de volledig gemaakte kosten mogen worden afgetrokken ten behoeve van het van de onderneming, zoals een eenmanszaak of bv.

Het komt erop neer dat in totaal 73.5% van de kosten van het relatiegeschenk in aftrek mag worden gebracht. Een simpele rekensom leert dus dat een bedrag van 26,5% van de kosten niet aftrekbaar is. Wanneer de kosten die niet kunnen worden afgetrokken hoger liggen dan 4.500 euro, dan mag het restant van de beperkt aftrekbare kosten volledig in aftrek worden gebracht.

In deze nieuwsbrief staat Valentijnsdag centraal, maar u kunt deze fiscale voordelen ook toepassen bij bijvoorbeeld een kerstpakket of een fietsregeling. Meer weten? Neem contact met ons op.

Send this to a friend