Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Partner in dienst? Dat is fiscaal aantrekkelijk

Waar zou een ondernemer staan zonder zijn of haar partner? En dan hebben we het niet over uw zakelijke partner, maar over de persoon die ‘s nachts naast u in bed ligt. Dé steun en toeverlaat in goede en slechte tijden. Soms gaat zo’n verhouding verder dan het delen van huis en haard en is er sprake van dat uw partner bij u werkt. Wat voor fiscale regels en voordelen zitten daaraan vast?

Een fiscaal voordeel: de meewerkaftrek

Aarzelt u of u uw partner in dienst moet nemen? Wellicht denkt u: ik zie hem/haar al vaak genoeg. Misschien dat het volgende financiële voordeel, naast natuurlijk de zakelijke kwaliteiten van uw partner, u over de streep kan trekken. U kunt profiteren van de meewerkaftrek. Afhankelijk van het aantal gewerkte uren in de onderneming trekt u een percentage van de winst af. Dan dient er wel aan een aantal voorwaarden te worden voldaan: u bent ondernemer, u voldoet aan het urencriterium en uw partner werkt 525 uren of meer zonder vergoeding in uw bedrijf, of krijgt een vergoeding die niet meer is dan 5.000 euro. Ziet u nu genoeg voordelen van een meewerkende partner?

Ook aftrekbaar: de reële arbeidsbeloning

Beloont u uw partner wel met meer dan 5.000 euro? Deze arbeidsbeloning is belast bij de partner en aftrekbaar bij de ondernemer. Let wel, het gaat om een reële arbeidsbeloning: het bedrag moet objectief overeenkomen met het werk dat uw partner uitvoert. Daarnaast dient u de betalingen aantoonbaar te verrichten en niet bijvoorbeeld onderling te verrekenen. Onze tip: registreer de gewerkte uren van uw partner.

Uw partner treedt bij u in dienst? Sluit een contract af

Trouwen is eigenlijk niet meer dan een zakelijke overeenkomst. Oké, er volgt een feest en een huwelijksreis, maar juridisch is alles in kannen en kruiken. Heeft u geen zin in al die poespas, maar wilt u toch iets op papier hebben? Dan biedt een samenlevingscontract uitkomst. Maar hoe zit het als uw partner bij uw bedrijf aan de slag gaat? Dan is het raadzaam om een arbeidsovereenkomst af te sluiten. Met dezelfde arbeidsvoorwaarden als de andere werknemers en natuurlijk een salaris.

Samen ondernemen, het zakelijke huwelijk

Draait uw partner mee op de werkvloer en wilt u dat fiscaal echt slim aanpakken? Ga dan samen met uw partner een vof aan. Zo kunt u de fiscale winst van uw bedrijf fiscaal vriendelijker belasten. Hoe werkt dat? U deelt de winst tussen de partners, waardoor de top van het inkomen daalt om de belasting te drukken. Met een vof houdt u een groter netto-inkomen over. Een vof is ook een goede tussenstap als de overgang van een eenmanszaak naar een bv fiscaal gezien nog niet loont en u netto wel wilt besparen.

Heeft u vragen over wat er komt kijken als uw partner bij u op de loonlijst komt te staan? Koppel Belastingadviseurs legt u alles uit. Neem vooral contact met ons op als u meer wilt weten.

Send this to a friend